Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi – İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması

image

Makina Mühendisleri Odası, 1954 yılında kurulmuş, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Kamu Kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Başlıca amaçları mühendislik mesleğindeki çalışanların haklarını savunmak, daha iyi çalışma ortamına sahip olmasını sağlamak ve mesleği geliştirmektir.

PROBLEM

30.000’den fazla üyesi olan MMO İstanbul şubesi üyeleriyle arasındaki bağı güçlendirmek, temsil gücünü iyileştirmek, iletişim ve strateji konusunda destek almak için 2020 yılından itibaren ancreva ile çalışmalarına devam ediyor. Yaptığımız pazar ve piyasa araştırmaları, örnekler analizi, üyelerle ve yöneticilerle derinlemesine görüşmeler sonucunda yeni bir iletişim ve strateji modelini kurguladık. Bu doğrultuda ancreva olarak, MMO İstanbul Şubesi ile birlikte, tüm mühendislerin istek ve ihtiyaçlarını ele alan, çözüm odaklı, üretkenliği artıran projelerle birlikte genel stratejiyi ve iletişimi sayılarla net bir şekilde ele alan, kararlı ve mesleğin gelecekteki değerini oluşturmayı vizyon edinmiş bir hale getirdik. 

ÇÖZÜM

Ele alınan bu stratejiler ile MMO İstanbul Şubesi öncülüğünde, Oda için oluşturduğumuz dört temel değer (sorumlu, üretken, analitik, kapsayıcı) baz alınarak mühendis, mühendislik öğrencisi, emekli ve iş arayan mühendislerin yaşam ve eğitim şartlarını incelemek, yıllara göre yaşadıkları zorlukları tespit etmek amacıyla ilki 2021 yılında yayınlanan İSTANBUL‘DA YAŞAYAN MÜHENDİSLER ARAŞTIRMASI RAPORU her yıl geleneksel olarak yayınlanmaya başladı. Rapor içeriğinde ise mühendislerin ülke durumuna bakışı, mesleğe ve meslek eğitimine bakış açısı, şehir ve ülke değiştirme isteği ve motivasyonu yer almaktadır. Raporun detaylarını  https://makina.mmo.org.tr/IstanbuldaYasayanMuhendislerArastirmasi linkinden inceleyebilirsiniz.

2022 yılında yayınlanan araştırma raporu 1949 kişinin katılımıyla; bir mühendisin meslek hayatı ve yaşam döngüsü boyunca karşılaşabileceği gelir, istihdam, motivasyon, eğitim, itibar, yetkinlik ve dayanışma gibi durumlar baz alınarak gerçekleştirildi. 1206 faal, 489 emekli, 143 iş arayan mühendis ve 111 mühendislik öğrencisine toplamda 60 adet soru soruldu ve cevaplar çevrimiçi ortamda alındı.