isim nasil bulunur

Marka İsmi Nasıl Bulunur?

Marka İsminin Önemi

   İsim bir insanın hayatındaki önemli konulardan birisidir. Kişiler hakkında fikir verir ve insanların çocukluğundan itibaren gelişiminde etkisi olur. Markalar da insanlar gibi canlıdır ve gelişimlerini sürdürür. Temsil ettiği değerleri, çalışma alanları, gerçekleştirmek istediği hayalleri vardır. Nasıl bir bebeğe geleceğinde ismi gibi olsun diye en uygun ismi bulmak için gecemizi gündüzümüze katıyorsak, markalar için de aynı çabayı sarf etmek gerekiyor.

   İsim bir markanın sosyal, kültürel, faaliyet segmenti gibi konuların birincil tanıtım reyonudur. Özellikle yeni nesil markalarda kişiler bir markanın ismini duyduğunda direkt olarak o marka hakkında birçok fikre sahip olmaktadır. Buna ek olarak insanlar tarafından hatırlanması güç, akılda kalmayan, karmaşık, kulaktan kulağa yayılırken değişen bir isim potansiyel müşterilerinizi kaçırmanıza sebep olabilir. 

   Global anlamda anlaşılması güç, evrensel olmayan bir marka global çalışan veya globale açılmak isteyen bir marka için gerçek gücünü yakalamasında engel olacaktır. Global bir markada diğer dillerde yanlış anlaşılmalara yol açabilecek bir isim ise oturmuş bir marka isminizi istemesenizde değiştirmenize neden olabilir. Böyle bir durum da markalar için çok büyük maliyetler doğurur. Aynı zamanda hatalı kurgulama ve isimlendirme sürecini düzeltmek müşterlerinizin kafasını kurcaladığı için onlarla tekrar bağ kurmanızda zorluk yaşatır.

Marka İsmi Nasıl Oluşturulur?

1- Marka İsmi Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

   Canlılarda olduğu gibi markaların da kendi arketipleri (karakteri, kişiliği) vardır. Birbirinden farklı karakteristik özellikleri bulunan 12 farklı arketipten markanızın kültürüne ve hedef kitlenize en uygun olan arketipi seçmeli ve isimlendirme çalışmanıza bu aşamadan başlamanız gerekmektedir. 

   Markanızın ne yaptığını, ne olduğunu, sağladığı ürün ve hizmetleri, kültürünü yani onu oluşturan tüm unsurları çok dikkatli bir şekilde bir bütün halinde ele almak gerekiyor. Markanın tüm bu unsurlarına hitap eden ve bunu en iyi şekilde anlatacak bir isim seçmek kilit bir nokta. Başlangıçta düşünülmesi gereken bir konu olarak tek yapılması gereken şey elbette bu değil. Aynı zamanda marka ismi seçerken atmanız gereken başka adımlar da bulunmakta.

2- İsim Havuzu Oluşturma:

   Markanıza en uygun ve onu en iyi şekilde tasvir edecek muhtemel anahtar kelimeleri, sözcükleri, türetmeleri takım arkadaşlarınızla, çevrenizle veya internet taramasıyla detaylı bir şekilde toplamanız gerekmektedir. Bunları yaparken markanızı temsil edecek detayları kaçırmamanız önemli. Havuzumuzu yeterince doldurduktan sonra benzer iş modeline sahip ya da markanıza benzeyen diğer markalar öncelikli olmak üzere diğer tüm markalardan sizi belirli bir şekilde ayırt edecek isimlere odaklanmalısınız. Bunun için pazarı ve oyuncularını iyi izlemek, onları yakından tanımak önemli. Markanıza bulacağınız isimde, hedef kitlenize vereceği mesaja iyi odaklanmalısınız. Karşınızdaki kişilerde istenilen mesajı tam olarak çağrıştırmak anahtar noktalardan birisidir. Aynı zamanda estetik yapıya sahip olmalı ve kulağa hoş gelmeli.

   İsim ararken yararlanılabilecek bazı isimlendirme türleri vardır. Bu türler markanızı en iyi şekilde tanımlamak için de sizlere yardımcı olabilir.

Tanımlayıcı İsimler:

Yapılan işi anlatan isimlerdir. Temel etkinliği en iyi şekilde anlatır. İşlevsel olmasına karşı çeşitlilik, yorum ve yaratıcılık yönlerini darlatır. İyi bir sloganla desteklenmesi gerekmektedir.

  • Hotels.com
  • Toys R US 

Çağrışımcı İsimler:

Marka deneyimini ve konumlandırmasını akla getiren metaforlar üzerine kurgulanır. Yorumlamaya yer bırakıldığı için daha güçlü bir marka imajı ve hikayesi oluşturmaya açıktır.

  • Apple
  • Amazon

Uydurma İsimler:

Etimolojik olarak uydurulmuş isimlerdir. Belirli bir kökene sahip kelimelerin markaya uygun bir şekilde değiştirilmesi ile oluşturulur. İlk başlarda hiçbir anlam ifade etmemesi zorluk çıkarsa da markanın sahip çıkabileceği bir kelimeye dönüşebilir.

  • Google
  • Pixar

Sözcüksel İsimler:

Akılda kalması amacıyla kelime oyunlarıyla desteklenen isimlerdir. İyi bir şekilde kurgulanamazsa anlamsız hale gelme ihtimali yüksektir.

  • Krispy Kreme
  • Tumblr

Kısaltma İsimler:

Uzun kelimeler veya isimlerin kısaltmasıyla oluşturulur. Eski zamanlarda daha sık kullanılmaktaydı.

  • IBM
  • UPS

Coğrafi İsimler:

Faaliyet gösterilen ya da esas alınan coğrafi bölge ismi kullanılarak oluşturulur. İlk başlarda global faaliyetler için etkisi az olabilir.

  • American Airlines
  • Kentucky Fried Chickens

Kurucu Kişi İsimler:

Marka kurucusunun isimlerinin yer aldığı isimlemelerdir.

  • Ford
  • Calvin Klein

Tarihsel isimler:

Gerçek tarihi kişiler olabileceği gibi mistik olay veya varlıkları çağrıştıran ve markayla içselleştirilen, hikaye katan isimlerdir.

  • Tesla Motors

3- İsim Seçeneklerini Değerlendirme:

   Buraya kadar havuzunuzda birçok isim belirdi. Peki markanız için en uygun isim hangisi? Markanıza hangi ismi seçmelisiniz? Hangi isimler markanız için en uygunu? Tüm bunların cevabını verebilmek için bazı yollar izlemeniz gerekmektedir. Yapacağınız testler ve elemelerle ortaya çıkacak son isim markanız için en uygun isim olacak ve markanızı güçlü bir şekilde temsil edip hedef kitlenizle olan iletişiminizi kolaylaştıracaktır.

Diğer Dillerdeki Anlamlar:

Yeni bir ülke pazarına açıldığınızda hedef kitlenizin marka isminizle alay etmesi veya marka isminizin hedef kitlenizde olumsuz duygular doğurmasını elbette istemezsiniz. İlginçtir birçok köklü marka bu kötü durumla farklı şekillerde karşı karşıya kaldı. Bu kötü ihtimali oluşmadan ortadan kaldırmak için seçeceğiniz isimleri diğer dillerde de araştırmalı, internet üzerinde genel taramalarını yapmalısınız.

Unutulmaz İsimler:

Hepimizin başına muhakkak gelen bir olaydır bazı markaların ismini hatırlayamamak veya telaffuz edememek. O uzun, karmaşık harfler ve bir türlü dilimizin dönmemesi. Hatırlaması zor, yazması uzun, telaffuzu güç isimler hedef kitlenizin vazgeçmesi için iyi bir neden.

Ticari Sahiplenebilirlik:

Her gün yüzlerce hatta binlerce yeni şirket ve marka kurulurken eşsiz bir isme sahip olabilmek güç. Seçeceğiniz isme benzer isimlerin önceden tescillenmiş olması yüksek bir ihtimal. İsminizi tescil ederken sorun yaşamamak veya diğer markalardan farkımızı belirlemek için marka tescillerini ciddi  bir şekilde araştırmak ve en orijinal isimleri seçmek önemli.

Alan Adı ve Sosyal Medya Hesapları:

Günümüz dünyasında yüz milyonlarca alan adı çoktan alınmış durumda. Marka isminizle uyuşmayacak bir internet sitesi alan adınızın olması hedef kitlenizin sizinle irtibat kurmasında güçlük oluşturacaktır. Aynı şekilde milyarlarca kişiye ulaşan sosyal medya kullanımı bulduğunuz marka ismi kullanıcı adının bu ortamlarda çoktan alınmış olma ihtimalini yükseltmektedir. İnternet sitesi alan adı ve sosyal medya kullanıcı adlarında gerekli araştırmaları yapmak gerekiyor.

   Sizler için aşamalı olarak anlattığımız marka ismi nasıl bulunur süreçlerinde umarız markanıza en uygun ismi bulabilirsiniz. Her güçlü marka kendisine değer katan bir ismi hak eder. Markanıza hak ettiği değeri gösterip ona değer katacak en uygun ismi seçmenizi kesinlikle öneririz. Hayallerinizi süsleyen marka isminiz ile iş dünyasında başarı dolu adımlar atmanız dileğiyle.